Bliss

Giftige schoonheid

Giftige schoonheid

Hoe cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten jouw gezondheid schade toebrengen…. En hoe verstandige keuzes maken? Bescherm jezelf. Stoffen die je absoluut moet voorkomen. Natuurlijk gecertificeerde en bio cosmetica en lichaamsverzorging bieden meer zekerheid? Groene schoonheid, eco schoonheid, bio lichaamsverzorging…..weet wat je smeert.

Bart Maes, oprichter van Amanprana

 

Schoonheidsproducten, lichaamsverzorging en cosmetica beloven schoonheid, verjonging en snelle oplossingen. Helaas bevatten (bijna) alle gangbare bekende merken giftige stoffen, schadelijke bewaarmiddelen, kankerverwekkende chemische geuren, petroleumderivaten die slecht zijn voor je huid, jezelf en het milieu. Er is veel gelijkenis tussen de lichaamsverzorgingsproducten-industrie met haar toxische stoffen, waaraan ze foetussen, baby’s, kinderen en volwassenen blootstelt, en de sigarettenindustrie. Met roken komt voornamelijk de lagere sociale klassen in contact en vanaf een leeftijd van 16. Met de toxische blootstelling van lichaamsverzorgingsproducten komt echter iedereen in contact en dit van in de baarmoeder. Dit komt doordat moeders onbewust schadelijke stoffen gebruiken, eraan blootgesteld worden en/of ze opeten. Uit bloedonderzoek bij baby’s constateert men 287 chemicaliën waarvan er 180 bekend kankerverwekkend kunnen zijn. Maar in tegenstelling tot sigaretten waar waarschuwingen verplicht zijn op de verpakking, hoeft dat bij cosmetica, lichaamsverzorgingsproducten en schoonheidsproducten nog niet. Mannen gebruiken gemiddelde 10 en vrouwen 19 verschillende lichaams- of schoonheidsproducten of cosmetica. Deze 19 producten bevatten samen 515 chemicaliën. Meer en meer wetenschappers, die door sommige nog afgedaan worden als moraalfilosofen, denken dat lichaamsverzorgingsproducten wellicht even schadelijk, en misschien nog schadelijker zijn als sigaretten.

Onze huid laat stoffen door

Reeds in 1989 werd aangetoond dat de giftige stoffen BHA en DDT heel gemakkelijk via de huid opgenomen worden in het lichaam. Net zoals we eten via de mond en uitscheiden via de anus en plasorgaan, zo kunnen we opnemen (eten) via de huid en stoffen uitscheiden via de huid, bijvoorbeeld via transpiratie. Veel cosmetica bevat stoffen die de selectieve barrière van de huid trachten te omzeilen (bijvoorbeeld nano technologie) of trachten de huid extra doorlaatbaar te maken (bijvoorbeeld EDTA en SLS). Waardoor giftige stoffen van cosmetica, maar evengoed van bijvoorbeeld zonneproducten of shampoo eerst in het bloed en het lymfesysteem terecht komen in plaats van eerst de ontgiftigende werking van de lever te bereiken. Vele van deze stoffen bereiken zo de ontgiftigende enzymen van de lever niet, zwermen rond in ons lichaam en worden in ons vet of lymfesysteem opgeslagen. Waar een zeer toxische cocktail ontstaat. Onderzoek toonde aan, dat de giftige stof (NDELA) 100 keren giftiger was voor het lichaam, wanneer het opgenomen werd via de huid in plaats van via de mond. We vinden het blijkbaar normaal dat 1 op de drie personen kanker krijgt, dat 1 op de drie sterft aan hart en vaatziekten, dat allergieën meer en meer voorkomen en dat onze hersenen worden aangetast zoals bij ADHD, Alzheimer en dementie. Ook dat stoffen in lichaamsverzorgingsproducten ons hormonale evenwicht mogen verstoren zoals bij de menopauze en depressies. Dat proziac hoogtij mag vieren. Wanneer gaan we beseffen dat vele van deze ziekten te maken hebben met onze eet- en leefgewoonten? Hoe meer chemicaliën (kunststoffen) gebruikt worden, hoe meer gezondheidsproblemen je kunt verwachten. Giftige stoffen in cosmetica of lichaamsverzorging zijn gelukkig gemakkelijk te mijden als we ze kennen.

Baby’s en kinderen verzorgingsproducten, opgepast!

Je tracht het beste te geven voor je baby en kinderen. Je gebruikt speciale babyzepen, wasproducten, babylotions en talk. Je denkt dat je goed bezig bent. Je gaat ze speciaal halen bij de apotheek, niet beseffend hoe schadelijk vele van die producten zijn. Het gebruik van baby- en kinderverzorgingsproducten groeit sterk de laatste decennia. Samen met dat toenemend gebruik, stijgt het aantal kankers bij kinderen dramatisch, stijgt ADHD dramatisch, stijgen allergieën dramatisch. Maar de lever van de baby en peuter zijn nog niet volgroeit en ontgiftigen minder goed. Waardoor stoffen die kanker kunnen veroorzaken, de hersenen kunnen prikkelen en aantasten en allergieën kunnen veroorzaken, die zich langer en verhoudingsgewijs meer in het lichaam kunnen opstapelen. Hormoonontregelaars stapelen zich op en maken vooral jongens maar ook meisjes minder vruchtbaar. We gaan naar een maatschappij waar kunstmatige inseminatie regel wordt (dat is nu al bij koeien het geval). De sperma hoeveelheid in een ejaculatie daalt sterk en bij jongens komt de anus steeds dichter bij de penis. We krijgen een vervrouwelijking van de maatschappij. Zelfs in de baarmoeder geeft de moeder de toxische stoffen waarmee ze in contact komt door aan haar baby. Toxische stoffen van cosmetica, lichaamsverzorgingsproducten, medicijnen, voeding, drank en vuile lucht. Vele van de chemische stoffen wat de moeder op haar huid of haren smeert, kan de foetus bereiken. Chemische stoffen van handcrèmes, parfums, body lotions, deo, tandpasta, decoratieve cosmetica, shampoo, plastiek (kunststof)verpakking vond Greenpeace terug in 89% van de onderzochte blootstalen. In baby’s vindt men 287 chemische vervuilers terug. Stoffen die de hormoonhuishouding ontregelen in cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten zijn: bewaarmiddelen zoals parabenen, triclosan, resorcinol, detergenten zoals phenol ethoxylate, monooxynolen, octoxynolen, solventen zoals phthalaten en bisphenol-A, hetgeen we veel vinden in babylotions, babypoeders, babycrèmes, babyshampoos en baby natte doekjes. En sommige metalen, zoals aluminium, lood, cadmium, koper en tin. Lees de verpakking van babyproducten aandachtig. Als er veel opstaat wat je niet kan lezen, gebruik het niet.

90% van de 14jarige kinderen gebruiken make-up en parfumeren zich..

Elke morgen doen vrouwen en mannen een cocktail van chemicaliën op hun huid en haar, maar ook parfum. Een voorbeeldje: het parfum ‘Eternity’ van Calvin Klein bevat 41 bewezen toxische stoffen in concentraties van 0.1 tot 12%. Parfums in het algemeen bevatten bewezen schadelijke stoffen, bewezen irriterende stoffen, bewezen allergenen. Sommige parfums bevatten homoonontregelaars en bewezen kankerverwekkende stoffen. Synthetische geurstoffen in lichaamsverzorgingsproducten en parfums zijn veruit de grootste oorzaak van allergische reacties op de huid. Een typisch bekend parfum bevat gemiddeld 60 chemische stoffen. De chemische stoffen in een parfum kunnen oplopen tot 35% van de ingrediënten. De meeste geurstoffen hebben als basis petroleumderivaten of zijn chemische gemodificeerde isolaten van natuurlijke bronnen. Slechts enkelen gebruiken pure extracties van moeder natuur. De parfum- en geurindustrie gebruikt 5000 stoffen die voor 95% synthetisch (= chemisch ) zijn en die we beter niet zouden gebruiken. Vaak gebruikt de parfum industrie ‘parfum boosters’, zoals ‘cyclooctane carbaldehyde’ waarvan bewezen is dat deze chemicaliën uiterst toxisch zijn voor de nieren. Ook astma vind vaak zijn oorzaak in de geurstoffen van de lichaamsverzorgingsproducten en in parfums. De meeste lippenstiften bevatten lood. Ook de lippen kunnen voedingsstoffen rechtstreeks opnemen naar het bloed.

Wat kiezen voor lichaamsverzorging en cosmetica ?

Eigenlijk is het antwoord eenvoudig. Wat niet gezond is om te eten, gebruik je ook niet op je huid. Kies daarom voor bio gecertificeerde producten. Dan ben je zekerder dat er schadelijke pesticiden in je product zitten. Want wat is er ‘natuurlijk’ aan cosmetica of lichaamsverzorgingsproducten, als het vol zit met ingrediënten en stoffen die bedoeld zijn om te doden, zoals pesticiden. Stoffen gebruiken die minder schadelijk zijn, is een kleine stap. Veel beter is het om gezondere, natuurlijke ingrediënten te gebruiken, die ook het milieu niet belasten die met andere woorden 100% composteerbaar zijn. Je huid voeden met olie en olie oplosbare stoffen is wellicht het beste voor de huid en jezelf. De huid ‘eet’ namelijk ook.
Het goede voorbeeld geeft Amanprana met zijn dagolies (in plaats van dagcrèmes). Die zijn voor 99% tot 100% biologisch en natuurlijk én 100% eetbaar! Supergezond dus voor huid en lichaam. De verpakking bestaat uit violet glas, voor optimale product bescherming.

Interessante boeken over dit onderwerp:

 • Toxic Beauty van Samuel S. Epstein
 • The Toxic Consumer van Karen Ashton en Eleizabeth Salter Green
 • La Vérité sur la Cosmétique van Rita Stiens
 • The Green Beauty Guide van Julie Gabriel.
 • The Green Beauty Bible van Sarah Stacey en Josephine Fairley

 

Gevaren in lichaamsverzorging en cosmetica
1. Stoffen zijn ongezond als ze het transpireren en zweten van het lichaam via de huid belemmeren of afremmen. Toxische stoffen blijven zo langer in het lichaam. Zoals bijvoorbeeld paraffine.
2. Gezichtspoeders bevatten soms toxische mineralen zoals lood en arsenicum…waarvan reeds in de Middeleeuwen bewezen is dat ze de veroudering versnellen.
3. Deo’s bevatten soms aluminium chloride en samen met huidpenetratie versnellers belandt het aluminium in het lichaam en tast daar langzaam onze hersenen aan.
4. Parabenen in allerlei soorten, gebruikt als bewaarmiddel, zijn bewezen kankerverwekkend te zijn. We slaan ze op in ons vetweefsel, bij vrouwen vaak de borsten, met alle mogelijke gevolgen van dien.
5. Reukloze en kleurloze phtlalaten worden toegevoegd om geuren langer vast te houden en om de smeerbaarheid te verhogen. Ze zijn uiterst schadelijk. Slechts 2 soorten zijn sinds 2000 in Europa verboden.
6. Regelmatig talk aanbrengen rond de vagina en met talk bewerkte tampons verhogen het risico op baarmoederkanker. Babypoeder of talk bij de baby verhoogt volgens een meta-analyse op latere leeftijd het risico op eierstokkanker sterk.
7. Babyzepen, baby shampoos en bubbelbaden bevatten vaak de kankerverwekkende stof 1,4-dioxane (of andere ethoxylaten). 25% van alle lichaamsverzorgingsproducten zijn vervuild met dioxane.
8. Vele kankerverwekkende stoffen staan niet op de verpakking, maar zijn in gangbare producten vaak bijproducten van ingrediënten. Bijvoorbeeld pesticiden bedoeld om het zenuwstelsel te vernietigen van bacteriën en insecten, maar ook schadelijk zijn voor de mens. Maar ook formaldehyde en nitrosamine reizen mee met ingrediënten. Gebruik daarom alleen biologische producten.
9. Weekmakers en vele monomeren ‘lekken’ van de plastiek verpakking in het product. Bijvoorbeeld bisphenol-Av(BPA). Zelfs miljoenste deeltjes kunnen ons hormonale evenwicht verstoren, mede oorzaak zijn van kanker en onze vruchtbaarheid aantasten. Kies daarom voor glazen verpakkingen.
10. Vermijd fragrance of geurstoffen. Er worden 3000 chemische stoffen gebruikt waarvan vandaag de dag reeds van 900 de toxiciteit bewezen is. Ook natuurlijke cosmetica bevat vaak fragrance of chemische geurstoffen die we liever vermijden.
11. De dampen van nagellak zijn giftiger dan die van verf. Niet alleen de dampen maar ook de solventen om het aanbrengen van nagellak te vergemakkelijken zijn giftig. De phthalaten die voorkomen dat nagellak breekt, de UV stabilisatoren, de formaldehyde harsen om de lak sterk te maken en nitrocellulose om glans en hardheid te bekomen zijn giftig.
12. vermijd alle smet PEG, DEA, sodium lauryl sulfaten (SLS), glyceryl laurate, nano technologie, ammonium lauryl sulfate, parabenen, triclosan, triclocarbon, EDTA,PPG, PTFE, TEA, Fragrance (parfum), paraffine, formaldehyde, petrochemicals en lange lijsten van woorden die je onmogelijk begrijpt.
13. Vermijd fluoride in welke vorm ook in tandpasta. Fluoride is giftig.
Veel giftige stoffen die we beter vermijden vind je op de website www.amanvida.eu bij ‘giftige schoonheid’.

 

‘De oorzaken van ziekten zoals kanker, diabetes en ontstekingen kan men vinden in petrochemische stoffen en chemische toxinen in dagelijkse producten”.
Horst Rechelbacher, stichter van Aveda schoonheidproducten

Onze huid is doorlaatbaar. Ze is in de eerste plaats een kanaalsysteem om stoffen in en uit het lichaam te brengen. Slechts in 2de instantie vormt ze een barrière.

“De cosmetica industrie heeft een pagina geleend in het speelboek van de tabak industrie door winst boven algemene gezondheid te plaatsen”.
Edward Kennedy in 1997

“De placenta is een levend meer waarin stoffen vrij kunnen vloeien”
DR. Pediater Alan Greene van de Stanford Universiteit.

“We beginnen ons te realiseren dat de totale som van onze kleine blootstelling aan allerlei kankerverwekkende stoffen in het milieu, het eten, kleding, verf, reinigingsproducten en lichaamsverzorgingsproducten even giftig zijn als een grote dosis van slechts enkele kankerverwekkende stoffen. Het risico op kanker neemt toe naarmate we meer worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen”.
Kanker-wetenschapper Devra Davis in Newsweek in 2007

Foto's

 
Top
 

Bliss cover zomer 2014

Bliss cover zomer 2014

Kalender:

 
Week Ma Di Wo Do Vr Za Zo
31         1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31
Alle evenementen

Deze maand in Bliss

 • Array

  Wonderlijke Rosa Mosqueta olie

  In plaats van tekenen van verval te willen camoufleren of erin te berusten, kun je ook opnieuw leren vertrouwen op de kracht van Moeder Natuur.

  Lees meer
 • Array

  Natuurlijke middelen verzachten artrose

  Artrose is een aandoening waaraan miljoenen mensen lijden en die de gewrichten van vingers, polsen, tenen, Ö aantast, waardoor die gewrichten gezwollen, stijf en in ...

  Lees meer
 • Array

  Natuurlijke hulp bij ijzergebreksanemie

  Bloedarmoede door ijzergebrek of Ďferriprieve anemieí komt vrij vaak voor. Als ernstige oorzaken uitgesloten zijn, dan kan met een passend voedingssupplement orde op zaken gesteld ...

  Lees meer
 • Array

  Superfoods: rode biet helpt echt!

  De afgelopen jaren hebben wetenschappers uit Engeland en de VS experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat rode biet het uithoudingsvermogen verbetert, de hoge bloeddruk verlaagt en ...

  Lees meer
 • Array

  Broccoli: de onbetwiste nr. 1 van de gezondste groenten

  Het aantal studies dat de positieve eigenschappen van broccoli bewijzen zijn niet meer te tellen. We mogen stellen dat er drie redenen zijn die broccoli ...

  Lees meer